Aby cieszyć się dobrym samopoczuciem każdego dnia trzeba wrócić do prostego, naturalnego pożywienia. Zrezygnować z żywności przetworzonej: cukier, biała mąka, większość nabiału, produkty wędzone, gotowe posiłki takie jak zupki, sosy, puszki, konserwy. Odradzam też mieszanki przypraw, napoje, soki w kartonach i wiele innych. Jeżeli nie jesteśmy pewni pomyślmy jak bardzo człowiek brał udział w przetworzeniu tego produktu im bardziej tym mniej chcemy to zjeść. Również po etykiecie zawartości łatwo zobaczyć co znajduje się w środku i czy warto ten towar zakupić.

Polecam dodawanie następujących przypraw które nie tylko ułatwiają trawienie ale też działają pobudzająco na układ krążenia i chronią nas od jesiennych chłodów. Dodawajmy kurkumę, gałkę muszkatołową, pieprz, imbir, chili, cynamon, goździki, majeranek, kminek, kozieradkę, lubczyk, paprykę słodką, rozmaryn, szałwię, tymianek, anyż, bazylię, cząber, czosnek, kardamon, kmin rzymski, oregano.

 

Przepisy:
CIECIORKOWE SZALEŃSTWO
kasza1
SKŁADNIKI i wykonanie:
1 szklankę cieciorki namoczyc dzien wczesniej i ugotowac
1 szklankę kaszy gryczanej ugotowac z 2 pokrojonymi w kosteczkę marchewkami

Dodać:
2 pokrojone w kosteczkę papryki
1 posiekaną w kosteczkę cebulę (najlepiej czerwoną)
4 ogórki drobno pokrojone w kostkę
1 posiekana natka pietruszki lub por (na obrazku)

Dorobić dressing:
1/2 szklanki oliwy z oliwek
sok z 1 cytryny
przeciśnięte 2 ząbki czosnku
wymieszać energicznie widelcem

Przepisy:
ROZGRZEWAJĄCY BARSZCZ CZERWONY (hit!)

SKŁADNIKI i wykonanie:barszcz1

Obrać 1 kg buraków, 2 marchewki,
2 cebule i kawałeczek pietruszki i selera.
Pokroić w drobne kawałki i wrzucić do ok
2 L wrzącej wody.
Dodać szczypty ziół i przypraw:
szczypta tymianku, kurkuma,
2 łyżeczki majeranku, 1 łyżeczka kminku,
pół łyżeczki imbiru,
pół łyżeczki kozieradki, pieprz cayenne,
2 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego,
sól morską, bazylie i
kilka przeciśniętych ząbków czosnku.

Gotujemy na najmniejszym ogniu od 15 min do 1h.
Gdy mamy ochotę na zupę bardziej gęstą
możemy wycisnąc ugotowane warzywa sokowirówką
i z powrotem dodać do barszczu lub zblendować.

Przepisy:
ZUPA DYNIOWA

SKŁADNIKI i wykonanie:pumpki

kilogramowy kawałek dyni, 2 cebule, 1 jabłko, 1 ząbek czosnkuoliwa z oliwek,
1/2 łyżeczki papryki,
świeży imbir (ważne),
zeby zagęścic zupę ryż
lub kasza jęczmienna perłowa
(najlepiej namoczona) lub ziemniaki
opcjonalnie:
1 łyżeczka kminu indyjskiego ,
1 łyżeczka kozieradki
1 łyżeczka garam masali, 1/4 łyżeczki kurkumy,
1/4 łyżeczki cynamonu

Rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną cebulę,
obrane i pokrojone jabłko i przyprawy,
po ok. minucie dodać czosnek.
Smażyć chwilkę, dodać dynię,
ziemniaki/ryz/kasze i wodę ok 1-2 L.
Gotować 20 minut.
Zmiksować na gładką masę.

Uwielbiam zupę zajadać z nasionkami.

Przepisy:
TALERZ ROZNOSCI

SKŁADNIKI i wykonanie:
warzywa sezonowe pokroić P1130356
w kawałki i ułożyć na talerzu
w motywie słońca
ukruszyć twarogiem
polac olejem

Tutaj wykorzystałam:
jednego pomidora
3 kiszone ogórki
posiekaną całą natkę pietruszki
twaróg
olej dyniowy
do tego jajka

Przepisy:
JAGLANA PO RAZ SETNY
kasza2

SKŁADNIKI i wykonanie:
1 kaszy jaglanej ugotować z pokrojoną marchewka
podsmażyć cukinię pokrojoną w talarki

Dodać:
poszatkowany por

Podawać z pomidorami !

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s